TERUG NAAR OVERZICHT

Blikvangers

Architecten en andere betrokkenen vertellen in vlogs meer over het ontwerp en de betekenis van de (nieuwe) blikvangers in de stad: House Modernes, Post Neude, het Platform, RAUM der lusten, Stadstuin Boedapest en busstation Leidsche Rijn. 

House Modernes

Hoewel het voormalige warenhuis Galeries Modernes geen monumentenstatus heeft, heeft het zeker een bijzondere kwaliteit zoals het pand de hoek markeert van de Oudegracht en de Lange Viestraat. De ronde uitstulping geeft een extra accent en het golvende traliewerk van de balustrade heeft een verfijnde uitstraling. De heldere lijnen van het ontwerp van J. Brouwer, waren in de loop van de tijd verdwenen en het gebouw was door de verschillende gebruikers flink aangetast. Tijd om het gebouw weer in oude luister te herstellen met alle (verborgen) aanpassingen die het pand toekomstbestendig maken. 

ZZDP Architecten neemt de restauratie en reconstructie van het pand op zich en architect Adam Smit zoomt in op de geschiedenis van het ontwerp. Maar vooral ook op de uitdagingen waar je voor komt te staan als je een iconisch gebouw duurzaam wil verbouwen en terug wil brengen naar de staat waarin het in 1941 werd opgeleverd. 

Post Utrecht

Vele Utrechters hebben ervoor gestreden om, na het vertrek van de posterijen, het oude hoofdpostkantoor uit 1924 van J. Crouwel in een openbare functie voor de stad te behouden. Het monumentale gebouw met de grootse hal heeft een nieuwe bestemming gekregen als bibliotheek en is aan alle kanten opengemaakt voor nieuwe functies. Vooral de kant van de Oudegracht heeft een ware metamorfose ondergaan van een doodse expeditiehof tot een levendig winkelgebied.
Richard Zwagemaker, senior projectcoördinator bij Rijnboutt, vertelt over de duurzaamheidsaspecten die konden worden gerealiseerd in het rijksmonument en hoe het nieuwe volume op een hedendaagse manier aansluiting vindt bij het oude gebouw.

 

Het Platform

Op misschien wel een van de aller moeilijkste plaatsen in Utrecht is het Platform verrezen, ontworpen door VenhoevenCS. Want hoe maak je een gebouw dat zit ingeklemd tussen het Centraal Station en de Moreelsebrug, naast de sporen van de NS en niet als laatste uitdaging, bovenop een nieuwe tramlijn? Onontbeerlijk hiervoor zijn de wil om samen te werken en een flexibele houding om steeds maar weer oplossingen te zoeken voor nieuwe problemen. Bijzonder is ook dat het uiteindelijk een luchtig gebouw is geworden, dat door de vele uitstulpingen en binnentuinen, een ruim arsenaal aan buitenruimte heeft gekregen, waar het goed toeven is voor de huurders. In de beplanting is rekening gehouden met de flora die in de provincie Utrecht voorhanden is, zodat ook vogels en bijen zich er snel thuis zullen voelen. Diverse betrokkenen bij dit project vertellen hoe ze het allemaal voor elkaar hebben gekregen

RAUM der lusten

RAUM aan het Berlijnplein is sinds 2016 een dynamisch stadslab waar samenwerking centraal staat, niet alleen op de plaats zelf, maar dat zich uitstrekt naar de maatschappelijke en ruimtelijke opgaven in de stad. Deze zomer staat de expositie: RAUM der Lusten centraal, gecureerd samen met architectenbureau ZUS, dat zich begeeft op het snijvlak van architectuur, stedenbouw en landschap. Door hun verbeeldingskracht en interdisciplinaire werkwijze komen ze tot bijzondere resultaten zoals de Luchtsingel in Rotterdam en hebben ze de competitie gewonnen om het Smakkelaarspark in Utrecht vorm te geven.  

Kristian Koreman van ZUS nodigt je uit in een vlog om de expositie te bezoeken. De werken van de heel verschillende makers kunnen je een aanzet geven om eens op een heel andere manier naar de openbare ruimte te ervaren en kritisch te kijken naar het gebruik daarvan.  Neem ook online een kijkje in RAUM der lusten, een levend laboratorium over de publieke ruimte.  Ook na de Dag van de Architectuur is de expositie dagelijks te bezoeken tot 29 augustus; voor de extra activiteiten kijk in de agenda. Van woensdag t/m zondag is ook het Wijkrestaurant Venster geopend. 

De stadstuin Leidsche Rijn (Plantsoen van Boedapest) 

Het verschil in hoogte van de Leidsche Rijn tussen de Gauwaartsingel en overkapping van de A2 meet al snel 7 meter. Marita Koch van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten heeft het verschil in hoogte juist gebruikt om een tuin met een bouwwerk te verbinden. Onder de trappen zijn workshop ruimtes gemaakt waarbij de trappen gebruikt kunnen worden voor culturele doeleinden. De zuilengalerij geeft het geheel een klassiek aanzicht. Dit terwijl de tuin zelf een schakel is in de biodiversiteit waar vogels, vleermuizen en insecten welkom zijn en natuurlijk ook de bewoners van Leidsche Rijn Centrum. Kijk naar het filmpje, waarin beeldend alle aspecten van het ontwerp zichtbaar worden gemaakt. 

Busstation Leidsche Rijn

Gelauwerd met de Rietveldprijs 2020 mag een vlog van architect Anne Snijders niet ontbreken. De jury roemt de overkapping als een kathedraal voor de reiziger waar het wachten tot een genot wordt verheven. Een plek om te mijmeren of om je voor te bereiden op de volgende bestemming va je reis. Een stoer en tegelijkertijd verfijnd gebouw, dat een iconisch beeld oplevert in de nog lege ruimte. Snijders vertelt over de uitdaging om op een tunneldak van de A2 een bijzondere constructie te bouwen en welke duurzame aspecten mee hebben gewogen in dit ontwerp, zoals de besparing op het materiaal of de modulaire opbouw.