zo 23.04 2017 //

Culturele Zondagen – Utrecht 50-75

Beeld Het Utrechts Archief

Beeld Het Utrechts Archief

GROOTS OPTIMISME EN GROOTSE AMBITIES
Stadsontwikkeling Utrecht 1950-1975

Culturele Zondagen Utrecht 50-75 leidt u langs de belangrijke locaties en gebeurtenissen uit de periode na de oorlog, en brengt middels theater, foto’s, film, muziek en persoonlijke verhalen deze markante periode tot leven. AORTA nodigt u deze dag uit deel te nemen aan lezingen, wandelingen en fietstochten langs de hoogtepunten uit de Utrechtse stadsontwikkeling tussen 1950 en 1975.

Kanaleneiland, Nieuw-Hoograven en Overvecht. Nieuwe wijken ontsproten tussen 1950 en 1975 uit de drassige weilanden voorbij de oude stadsgrenzen. Ze werden in rap tempo gebouwd om de groei van de bevolking op te vangen. De aandacht van het gemeentebestuur ging ook uit naar oude binnenstad. Hoog Catharijne werd gebouwd en veranderde de saaie provinciestad van de jaren na de oorlog in een levendig centrum. Maar de ambities uit die periode reikten verder: plannen voor autowegen dwars door de binnenstad en een ringweg op de plek van de huidige singels moest de stad bereikbaar maken voor het toenemende autoverkeer. Veel van die plannen zijn door toenemend verzet nooit werkelijkheid geworden, maar de bouwwoede van na de oorlog heeft de stad voor altijd getekend.

AORTA neemt u op Culturele Zondagen 1950-1975 mee in het grootse optimisme en de grootse ambities van de stadsplanners van Utrecht na de oorlog. U kunt deelnemen aan buurtwandelingen en fietstochten in de naoorlogse stad of een 3-IN-1 lezing bijwonen. Voorafgaand en na afloop van de lezingen geven Utrechtse stadskenners een toelichting bij de originele plankaarten en video’s en foto’s van de stadsontwikkeling van na de oorlog.


 

Beeld Het Utrechts Archief

Beeld Het Utrechts Archief

3-IN-1 LEZINGEN

| STADSLEVEN IN DE UITDIJENDE STAD
In deze 3-IN-1 lezing nemen drie bevlogen vertellers u mee terug in de tijd. Terug naar de wijkgedachte van na de oorlog, het geloof in een nieuwe stedenbouw, de kracht van het naoorlogs groen en de functionele architectuur in het straatbeeld van 1950-1975. Met Bettina van Santen (erfgoeddeskundige, gemeente Utrecht), Paul Achterberg (landschapsarchitect, Atelier Quadrat) en Arjan den Boer (publicist en stadsgids).

Datum: zondag 23 april
Tijd: 14.00-15.00 uur
Locatie: Stadskantoor
Toegang: Gratis

| GROOTSE AMBITIES VOOR DE OUDE BINNENSTAD
Drie Utrechtse stadskenners werpen met u in deze 3-IN-1 lezing een blik op de transitie van de oude binnenstad tussen 1950 en 1975. De bouw van Hoog Catharijne moest van Utrecht een levendig centrum maken. Tegelijkertijd werden de middeleeuwse straten van de oude stad op de proef gesteld door het toenemende autoverkeer. Een nieuw wegennet dwars door de oude binnenstad zou dit, volgens de stadsplanners van toen, in goede banen kunnen leiden. Met Hans Buiter (stads- en transporthistoricus), Wim Uilenbroek (stadsfotograaf) en Ad van Liempt (journalist en medesamensteller van het fotoboek ‘Utrecht 50-75’).

Datum: zondag 23 april
Tijd: 15.30-16.30 uur
Locatie: Stadskantoor
Toegang: Gratis

| STADSONTWIKKELING IN WOORD EN BEELD
Werp een blik op originele plankaarten, maquettes, video’s en foto’s die de stadsontwikkeling van na de oorlog in beeld brengen.
Stadskenners Bettina van Santen (erfgoeddeskundige gemeente Utrecht), Arjan den Boer (publicist en stadsgids) en Hans Buiter (stads- en transporthistoricus) geven een toelichting bij het materiaal.

Datum: zondag 23 april
Tijd: 13.00-14.00 uur, 15.00-15.30 uur, 16.30-17.00 uur
Locatie: Stadskantoor
Toegang: Gratis


 

Beeld: Gemeente Utrecht

Beeld Gemeente Utrecht

STADSTOURS

| BUURTWANDELING LANGS DE KROMME RIJN
Datum:
zondag 23 april
Tijd: 13.00 en 15.30 uur
Kosten: 5 euro [U-pas gratis]
| Meer informatie en tickets

| FIETSTOCHT OVERVECHT
Datum:
zondag 23 april
Tijd: 10.30 uur
Kosten: 5 euro [U-pas gratis]
| Meer informatie en tickets

| BUURTWANDELING HOOGRAVEN
Datum:
zondag 23 april
Tijd: 10.30 en 13.00 uur
Kosten:: 5 euro [U-pas gratis]
| Meer informatie en tickets

| FIETSTOCHT KANALENEILAND
Datum: zondag 23 april
Tijd: 10.30 en 15.30 uur
Kosten: 5 euro [U-pas gratis]
| Meer informatie en tickets

| BUURTWANDELING HALVE MAAN
Datum:
zondag 23 april
Tijd: 13.00 en 15.30 uur
Kosten: 5 euro [U-pas gratis]
| Meer informatie en tickets

| WANDELING STATIONSGEBIED EN HOOG CATHARIJNE
Datum: zondag 23 april
Tijd: 10.30, 13.00 en 15.30 uur
Kosten: 5 euro [U-pas gratis]
| Meer informatie en tickets

Dit programma wordt mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, Cultuurpromotie Utrecht, K.F. Hein Fonds, Carel Nengerman Fonds en Elise Mathilde Fonds.

Het hele programma van Culturele Zondag Utrecht 50-75 kun je [hier] bekijken.