za 13.05 2017 // rondleidingen // Stijljaar

STIJLJAAR// Rietveld & Wederopbouw

02 Robijnhof RietveldenWederopbouw

Beeld bron Het Utrechts Archief beeld W.F. de Wildt pers Bureau Utrecht / Door Gerrit Rietveld ontworpen flatgebouwen in Hoograven-Robijnhof [1956-1958]

 

De in 1964 overleden Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld is een icoon van de stad Utrecht. Van 1919 tot 1931 maakt hij deel uit van De Stijl. Het Rietveld Schröderhuis is zijn bekendste werk en staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens de architectuurfietstour Rietveld en de Wederopbouw laat Architectuur-gids Go Bruens u zien hoe Rietveld zijn gedachtegoed heeft toegepast op een bijzondere periode in de opbouw van het land.

De Kromme Rijn en aangrenzend Hoograven is na de grenswijziging van 1954 de eerste échte naoorlogse wijk van Utrecht. Nu wordt op een geheel nieuwe manier een nieuwbouwwijk gemaakt met de introductie van de zogenaamde stempels: een buurteenheid als een minisamenleving. Allerlei beroemde architecten hebben eraan meegewerkt waaronder Rietveld. Wat zien we terug van het gedachtegoed van Rietveld in de wederopbouwwijken? Hoe vertaalt hij zijn uitgangspunten naar de principes van het nieuwe bouwen voor de moderne samenleving?

Een fietsroute langs de villa’s en duplexwoningen in Kromme Rijn en de stempels en flats van Gerrit Rietveld in Hoograven.

Er wordt tevens een bezoek gebracht aan de modelwoning Robijnhof van Rietveld [1956-1958]. Dit bijzondere woningbouwcomplex in de wijk Tolsteeg/Hoograven is in de afgelopen jaren een gerenoveerd. Het gaat om 194 woningen die in 1956-’58 naar ontwerp van Gerrit Rietveld zijn gebouwd. Eigenaar woningstichting Bo-Ex knapte de woningen op en in samenwerking met StadsOntwikkeling en Stadswerken van de gemeente Utrecht is ook de buitenruimte flink verbeterd. Het is allesbehalve een doorsnee renovatieproject.


 

Architect and designer Gerrit Rietveld [Utrecht 1888-1964] is an icon of Utrecht City. His heritage consists of controversial architecture and experiments with furniture and graphical work. During 1919-1931 he was part of the group De Stijl. The Rietveld Schröderhuis is his most famous work and is part of UNESCO world heritage.

During this cyclingtour you will explore the principles of Rietveld applied tot he new assignment: the build-up of the city after world-war II. New building principles, new materials and new ideas of how we should live were materialized in the urban stamps and flats of the post-war areas. We will also visit one of the model-appartments by Rietveld which were just renovated [Robijnhof 1956-1958].


 

// Zaterdag 13 mei 2017
// Duur: circa 1,5 uur
// Tijd: 13.00 uur – Nederlandstalig / Dutch

// Tijd: 15.00 uur – Engelstalig/ English

// Startlocatie: Ingang Stadionflat, hoek Stadionlaan -Adriaan van Ostadelaan
// Kosten: 9 euro
// TICKETS

(In case you are not able to use one of the payment methods, you can apply by sending an email to aorta@aorta.nu and pay cash at the startof the tour)
// Fietsverhuur niet inbegrepen


 

Deze rondleiding is tot stand gekomen i.s.m. Centraal Museum Utrecht