vr 22.05 2015 // Fietsbeleving // Tour de France

De Fietsrepubliek #2 / De Utrechtse Etiquette

De Fietsrepubliek Utrecht / Foto: Rodoël John Rooi

De Fietsrepubliek Utrecht / Foto: Rodoël John Rooi

 

HET IS CHAOS OP DE UTRECHTSE KRUISPUNTEN!

HET GEDRAG VAN DE UTRECHTSE FIETSERS IS BEDROEVEND!

 

 

IS HET ECHT ZO ERG GESTELD MET ONS RIJGEDRAG EN ONZE FIETSPADEN EN KRUISPUNTEN IN UTRECHT?

Pete Jordan, auteur van de bestseller DE FIETSREPUBLIEK, gaat voor AORTA op stap in Utrecht. Heeft u hem al gespot op de Neude, het Westplein, Smakkelaarsveld? Wij zijn erg benieuwd wat Pete met zijn Amerikaanse ogen van Utrecht Fietsstad vindt.

Op vrijdagavond 22 mei bent u van harte welkom voor het oordeel van Pete in het Utrechts Archief!  Er is tevens gelegenheid de net geopende expo Utrecht Fietsstad te bekijken. Daarna gaan wij graag met u en enkele Utrechtse fietsexperts in gesprek.

[AANMELDEN]

 


 

PETE JORDAN OP STAP IN UTRECHT

Fietsgek Pete Jordan kwam in 2002 vanuit Amerika naar Nederland omdat hij in de fietshoofdstad van de wereld wilde leven: ‘Als student stedenbouwkunde moest ik daar naartoe, moest ik daar zijn, om te leren hoe je een stad fietsvriendelijk moest maken. Ik ben nooit meer weg gegaan!’ Als buitenlander vallen hem dingen op die voor een Nederlander vanzelfsprekend zijn. Zijn ervaringen als buitenlandse fietser in Nederland verzamelde Jordan in het boek De fietsrepubliek.

Het valt Jordan op dat er in Utrecht veel geklaagd wordt over drukke fietspaden, chaos op kruispunten, gebrek aan stallingsruimte, slecht rijgedrag, massaal overtreden van regels. Hoe kijkt hij naar de Utrechtse situatie in vergelijking met Amerika en de Amsterdamse situatie? Zijn wij in Utrecht wanneer het op fietsen aankomt echt zo slecht opgevoed en slecht voorbereid? of zijn we in Utrecht misschien zelfs een beetje innovatief?

Wat heeft Pete ervaren op zijn tocht door onze stad?!

Tijdens deze avond in Het Utrechts Archief  deelt Pete Jordan zijn ervaringen van knooppunten en kruisingen zoals het Stationsgebied, Westplein, Neude in Utrecht en de Utrechtse fietscultuur.

 

IN GESPREK

Na afloop van de lezing gaat moderator Roelof Wittink [voormalig directeur Dutch Cycling Embassy – consultant fietsbeleid] in gesprek met u en enkele Utrechtse fietsexperts. Wat vindt Hans Buiter [curator van de tentoonstelling Utrecht Fietsstad] van het fietsgedrag in de stad? Waarom vindt Hugo van der Steenhoven [Fietsersbond] Utrecht de Fietsstad van Nederland? Hoe kan fietsgedrag volgens Rinse Tjeerdsma [architect en fietskoerier in Utrecht] input zijn voor het inrichten van onze stad? En wat kunnen andere landen leren van de Utrechtse aanpak volgens André Pettinga [adviseur fietsbeleid internationaal].

 


 

HANDIGE INFORMATIE

DATUM: VRIJDAG 22 MEI 2015
TIJD: 19:00-22:00
EXPO // 19:00 – MET INLEIDING HANS BUITER [CURATOR]
LEZING // 20:00 – PETE JORDAN OVER FIETSSTAD UTRECHT
GESPREK MET EXPERTS // 21:00 – MODERATOR ROELOF WITTINK
TAAL: EXPO + NAGESPREK NEDERLANDSTALIG / LEZING ENGELSTALIG
LOCATIE: HET UTRECHTS ARCHIEF / HAMBURGERSTRAAT 28 / UTRECHT
ENTREE: GRATIS
RESERVEREN: GRAAG RESERVEREN VIA AORTA@AORTA.NU [030-2321686]
MET ONDERWERP -RESERVEREN ‘DE FIETSREPUBLIEK #2’-

 


 

De lezing is een samenwerking tussen Architectuurcentrum Aorta en Het Utrechts Archief. Dit programma is onderdeel van de 100 dagen Tour de France in de aanloop naar de Grand Départ van 1 t/, 5 juli 2015. Tijdens dit programma vindt boekverkoop plaats, verzorgd door boekhandel Savannah Bay.

Het programma van AORTA rondom de Tour de France in Utrecht bestaat uit:

DE FIETSREPUBLIEK // HET CREATIEVE PELOTON UTRECHT
DE FIETSREPUBLIEK #1 // DE NEDERLANDSE FIETSCULTUUR
DE FIETSREPUBLIEK #2 // DE UTRECHTSE ETIQUETTE
DE FIETSREPUBLIEK #3 // TOUR DE FORCE IN DE DOMSTAD
DE FIETSREPUBLIEK #4 // TOUR ARCHITECTUUR

Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Utrecht [Tour de France Utrecht 2015] en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lindy Schuin van AORTA [lschuin@aorta.nu].

VOLLEDIGE PROGRAMMA CREATIEVE PELOTON

 

    HUA