za 29.09 2012 // Nieuwegein Centrum // rondleidingen

Nieuwegein Nieuw!

Nieuwegein Nieuw
Stadshuis (3XN) en theatercomplex (Architecten Cie.)

Nieuwegein krijgt een nieuw stadshart. Het verouderde stadshart dat is gebouwd in de crisis van de jaren 80, wordt gerenoveerd en uitgebreid met spectaculaire nieuwbouw van internationale klasse. Het onlangs opgeleverde stadshuis van het Deense architectenbureau X3N is genomineerd voor de World Architecture Award 2012. Het nieuwe theatercomplex, naar een ontwerp van Architecten Cie wordt binnenkort opgeleverd. Aorta-gids Martin de Jong voert u in deze rondleiding langs het Stadskwartier, het Stadshuis, het Theatercomplex en enkele bijzonder vormgegeven parkeergarages.

Het nieuwe Stadshuis heeft een spectaculaire meanderende gevel die bestaat uit een dubbele glazen huid. De tweede huid is met zeefdruk voorzien van een raster van witte en grijze lijnen en blokjes. Niet-publieke functies in het gebouw zijn hierdoor min of meer aan het zicht onttrokken en bij de publieke functies is de huid transparanter. De gevel geeft een driedimensionaal effect aan het gebouw.

Het Stadskwartier is een afwisselend geheel van winkels en woningen waardoor er ook ’s avonds levendigheid is in het nieuwe stadshart van Nieuwegein. Pi de Bruijn realiseerde er speelse en gevarieerde gevels. Grote winkelboulevards worden afgewisseld met smallere straatjes en naast grootstedelijke pleinen zijn er intiemere pleintjes met een eigen sfeer. Pi de Bruijn is medeoprichter en partner van de Architekten Cie. Zijn internationale naam als architect verkreeg hij ondermeer met de nieuwbouw voor de Tweede Kamer.

Het Theatercomplex herbergt een theater, winkels, twee ateliers voor beeldende kunst en een kunstencentrum waar muziek-, dans-, en toneelopleidingen worden gegeven. De glazen gevel is bedrukt met een print die refereert aan theatergordijnen. ’s Avonds wordt het gebouw verlicht met energiezuinige led-verlichting.

Op de wanden van de ondergrondse parkeergarages worden beelden geprojecteerd van wapperende gordijnen in de zon. Dit lichtkunstwerk is van de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski.

Datum: zaterdag 29 september 2012
Aanvang: 14:00 uur
Vertrek: entree restaurant Will’s, Poststede 1, Nieuwegein
Kosten: 9,50 euro per persoon
(8,50 euro voor U-pas houders, CJP, 65+, studenten en Vrienden van Aorta)
Duur: 1,5 uur
Inschrijving: reserveren is noodzakelijk via het aanmeldformulier, per aorta@aorta.nu of 030 232 1686
N.B. bij onvoldoende aanmeldingen gaat de rondleiding niet door
Taal: Nederlandstalig
Aorta open: woensdag t/m vrijdag 12:00 – 17:00 uur